Laulupeol leiab valiku parimatest kohalikest toitudest
XXVII laulupeo „Minu arm“ pühapäevase kontserdi ajal on lauluväljaku Mere värava vahetus läheduses avatud Eesti toidu ala, kus on väljas mitmeid kohaliku toidu pakkujaid Eestimaa erinevatest toidupiirkondadest.
Eesti toit pärineb tuhandeaastastest traditsioonidest, puhtast loodusest ja nutikatest ettevõtetest. Eesti toit peegeldab kõige enam siinset puhast loodust. Meie liigirikkad rohumaad, viljakad põllud, külluslikud metsad, rabad ja sood, meri, järved ja jõed on juba sajandeid olnud oluliseks toiduallikaks. See tagab, et eestimaalaste toidulaual leidub head ja ehedat toitu kõigil neljal aastaajal.
“Eesti toit on väga mitmekesine ja eesti toit tuleb laulupeole rahva sekka – siin on tema kõige õigem koht. Laulupeol, mis on meie üks rahvussümbolitest, on igati sobilik pakkuda just eesti toitu ja jooke,“ ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. Toiduliidu maitsed toovad Laulupeole Farmi, Tere, Valio, Balsnack, Chaga, Auxner (Semujuice), Saarioinen.
Eesti toidu väärtustamise ja esiletoomise peatselt algaval XXVII laulupeol „Minu arm“ on võtnud enda südameasjaks Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA ja Eesti Maaeluministeerium koos Eesti Toiduliidu, Eesti Talupidajate Keskliidu, Eesti Maaturismi ning Rahvakultuuri Keskusega.
Eesti toitu leiab lauluväljakul mitmetes müügikohtades, tuleb vaid jälgida tootjainfot. Eesti toidu ala asub Mere värava vahetus läheduses ning seal on esindatud Toiduliidualla kuuluvad ettevõtted, Hiiumaa (Hiiumaa maitsed) ning Seto Küük ja Seto kostpäiva toidupakkujad, Romantiline Rannatee, Eestimaa Talupidajate Keskliit ning Ehtne Talutoit, MTÜ Eesti Maaturism ning üle-eestiline avatud talude päev 2019.
Ehtsa Talutoidu telkides pakuvad hõrgutisi:
- Minna Sahver – marmelaadid
- Puhkan ja Pojad – mesi
- Üvasi Talu OÜ– kitsepiimast juustud
- Delikatess Food – juustupatsid
- ee Suitsuliha– lihatooted
- Dereku Burger– Saaremaa tootjad ja kohalikust toorainest valmistatud burgerid
- Kalamatsi Meierei– kitsepiimast juustud
- Tõrvaaugu Mahe talu– tatrast valmistatud erinevad tooted
- Männiku piimalambad OÜ– lambapiimast valmistatud juustud, jogurt
- Muhu Liha– lihatooted (tooted on Dereku Burgeri letis)
- Maheleib– pagaritooted
- Kasekunst– kasesiirupid
- Puusepa Mesindustalu– mesi
Eesti Toidutee (Eesti Maaturism) pakub 6. ja 7. juulil laulupeol Eesti toidu alal saab:
- Teha pilti spetsiaalselt üles seatud fotostuudios
- Vaadata, kuidasEesti Põllumajandusmuuseum leiba teeb
- Õppidavõitegu koosEesti Piimandusmuuseumiga
- Imetledasõirateokunsti, mille saladustesse pühendab kõiki R. Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal
Avatud talude päeva telgist saab avatud talude päeva paberkaarte ning informatsiooni erinevate maaelu ja Eesti toitu edendavate algatuste kohta. Toiduliidu telgist leiab seitse erinevat pakkujat/ettevõtet, lisaks on suurepärane võimalus saada osa Eestimaa Talupidajate Keskliidu alla koondunud ettevõtjate maitsetest.
Erilise ja ehk ka uudsena leiab külastaja tänavu vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud eesti toite, mida meie esivanemad on valmistanud juba sajandeid. Säilitamaks neid teadmisi ja oskuseid, on loodud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu. Vaimne kultuuripärand tähendab selliseid põlvest-põlve edasi antud teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid, mis on kogukondadele omased ja olulised ka praegusel ajal. Seetõttu soovitakse neid anda edasi ka järgmistele põlvkondadele. Vaimne pärand võib olla midagi erilist ja ainulaadset nagu seto leelo või midagi tavalist ja igapäevast nagu rukkileiva söömine või saunas käimine. Rõhutamaks, et vaimne pärand on osa meie kõigi elust just siin ja praegu ning et see muutub koos inimeste ja oludega, võib seda nimetada ka elavaks pärandiks.
Kindlasti ei ole kõik eestimaalased veel maitsta saanud hiiuviiulit ja mandlilaga, seto sõira ja piirakat. Kõiki pakutavaid põnevaid toite ei saa siinkohal kirja panna, neid tuleb ise kogema minna.
Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu toite pakutakse Hiiumaalt ja Setomaalt. Hiiumaised maitseid toovad laulupeole Hiidlaste Koostöökogu, Hiiu Kala, Hiiumaa Arenduskeskus, Hiiu Köök ja Pagar, Vaba Aed, Hiiu Gourmet, Hõbekala, Hiiumaa Turismiliit, Pähkli talu, Lepaniidi talu ja Õie Laksberg. Setomaa maitseid toovad laulupeole MTÜ Seto Küük, Mikitamäe kohvik Vanavalgõ kohvitarõ, Inari Luigas ja kodurestoran Maagõkõnõ, Sirje Kruusamäe. Mõlemad perenaised on Seto Kuningriigi meistrid – Sirje on mitmekordne pirukameister, Inara mitmekordne sõirameister.